Forma1-Live.hu

Néhány ok a pilótaélet ellen

Több százmillióan rajonganak a Formula1- es pilótákért, szerte a világban, akikről azt hisszük, hogy sérthetetlenek, valamint nekik nincsen semmiféle problémáik.

Íme néhány példa arra, hogy a versenyzők élete sem fenékig tejfel.

-Mosolyogva válaszolni ezredszerre is, ugyanarra az unalmas, sokszor ostoba kérdésre.

-A kiváló fizikai felkészültséghez kíméletlenül hozzátartozik az előre meghatározott étrend. Így például a versenyhétvégéken a pizza kilőve.

-Alig pár hét alatt körberepülni az egész világot, Ausztrália- Malajzia- Kína- Európa- Japán- Közel-Kelet pár hét alatt nem túl egyszerű és pihentető.

-Több száz autogram kiosztása egy-egy napon, amit a rajongók természetesnek vesznek és néhányuk szinte bármire képes érte, de ha csak egyet is visszautasítasz, akkor azonnal arrogáns-nagyképű fráter vagy.

-Mindennapi kemény edzés, órákon át, hiszen sportolókról van szó, valamint egy Formula1-es versenyautó vezetéséhez kiváló kondíció szükséges.

-Rengeteg technikai megbeszélés a pályán, és azon kívül is.

-A technológia folyamatosan fejlődik, így egy versenyzőnek mindennel képben kell lennie, ha a kívánt eredményt szeretné elérni.

-Az évi maximum húsz versenyhétvége mellett kötelesek megjelenni a szponzorok által szervezett rendezvényeken is, ami csapatoktól függően, akár kétszáz rendezvényt is jelenthet egy évben. Nem lehet könnyű ezeken mind mosolyogva részt venni.

-A legtöbb versenyistálló megtiltja pilótáinak a veszélyes hobbik űzését, tartva az esetleges sérülésektől.(Lásd Robert Kubica sérülését, ami a Forma1- es karrierjének végét is jelentette.)

-Az állandó magas sebesség mellett számolni kell a balesetek veszélyeivel is. Rengeteget fejlődött a biztonság az utóbbi néhány évben, ennek köszönhetően, Ayrton Senna balesete óta nem halt meg senki versenyautóban, de bármikor benne van a pakliban egy súlyos-életveszélyes sérülés.

A sportág egykori orvosa, Professzor Sid Watkins így vélekedett a Formula1- es pilótákról:

“Egy ilyen versenyautó vezetéséhez olyan mértékű bátorságra van szükség, hogy már-már azt gondolom, ezeknek az embereknek nincs is agyuk.”

Fotó: Europress/AFP TOSHIFUMI KITAMURA