Forma1-Live.hu

Német nagydíj FRIC nélkül

A csütörtöki napon megtörténtek a versenygép átvételek az FIA részéről és egy csapat sem fog kockáztatni a Német nagydíjon.

Mind a 11 istáló kiszerelte autóikból a FRIC felfüggesztést, ami egy hidraulikus rendszerrel köti össze a négy kereket, ezzel javítva az úttartáson és az aerodinamikán. Az FIA szakemberei vizsgálták ezt a fajta felfüggesztést a múlt héten, melynek szabályossága erősen megkérdőjelezhető. Végül úgy döntöttek, hogy a csapatok saját felelősségükre használhatják, a 2015-től betiltott rendszert, a szezon hátralévő részében, azonban a riválisok óvhatnak emiatt. Ez már a Német nagydíjra is érvényes volt. A McLaren a Red Bull már a hét elején jelezte, kiszerelik a FRIC-et, míg a Williams és a Mercedes, akinek talán a legnagyobb előnye származott a rendszerből, csütörtökön délelőtt jelentették be, hogy nem használják azt. Végül a gépátvételeken kiderült, egy csapat sem kockáztat és másfajta megoldásokat alkalmaznak.

Ez a szezon közi módosítás minden bizonnyal hatással lesz majd az erőviszonyokra, hiszen minden autó 3-4 tizeddel lassabb lesz, azonban Fernando Alonso szerint, olyan nagy volumenű változásra nem kell számítani.
“Úgy gondolom, nem lesz nagy hatása, lehet hogy semennyi. Olyan mintha lágy keverékről közepesre váltanál, lassabb leszel, de nem sok minden változik. Véleményem szerint ez csak pár tizedet jelent majd, tehát nem kell arra számítani, hogy a Marussiáé lesz a pole.”

A Mercedes brit pilótája, Lewis Hamilton szerint nem fognak a felfüggesztés elvesztése miatt hátrányba kerülni.
“Úgy vélem nem fog semmi sem változni. A rendszer az autóba építve javulást hozhat, amelynek mértéke pár tized másodperc lehet. Ha minden csapat kiszereli a FRIC rendszert, akkor mindenki ugyanott lesz, ahol eddig, Nem hiszem, hogy emiatt változna a sorend”.

foxsports.com