Forma1-Live.hu

Új szabályok lehetnek az időmérőn

Az Autosport brit szaklap arról számolt be, hogy az FIA képviselői, a csapatokkal február 21.-én tárgyalnak az időmérő szabályainak azonnali módosításáról.

A Forma-1 Stratégiai Munkacsoportjának múltkori ülésén sokan szóvá tették, hogy a gumispórolások miatt az időmérő Q3 szakaszában a versenyzők kevésbé fognak gyorsan vezetni a jobb pozíció érdekében.
A jelenleg érvényben lévő szabályozás szerint, ugyanis, a Q3-ban használt gumikkal kell, amelyekkel a legjobb köreiket futották kell a versenyen indulniuk. És pont emiatt tavaly is jó pár csapat és pilóta is úgy döntött, hogy nem futnak mért kört az időmérő 3. szakaszában.

Ezért van szükség a szabály módosítására, mellyel izgalmasabbá, érdekesebbé tehetik az kvalifikációt.
Pár, idő közben felmerült javaslatot is megvitatnak és várják a csapatok ötletei is az előírás orvoslására.

Egy felvetés szerint a Q2-ben a legjobb eredményeket elért gumikon vágjanak neki a versenyzők a Q3-nak.
Másik ötlet szerint, az FIA biztosít külön gumigarnitúrát a leggyorsabb 10 pilótának, hogy azokon teljesítsék az utolsó szakaszt. Ezeket természetesen az időmérő után vissza kell szolgáltatniuk az FIA-nek.

Napirenden lesz még az a felvetés is, hogy az utolsó etapot is meghosszabbítsák, hogy minden versenyzőnek lehetőséget adjanak két mért kör megtételére.

Szükséges a változtatásokhoz minden csapat hozzájárulása, majd ha ez megvan, akkor a döntést az F1 Bizottsága és a FIA Motorsport Világtanácsa hagyhatja jóvá, leghamarabb az első futamot, az Ausztrál nagydíjat megelőzően.