Forma1-Live.hu

Szigorít a büntetéseken és ellenőrzéseken az FIA

A 2014-es szezontól újabb szigorításokat vezet be az FIA, többek között a bokszutca gyorshajtásokra.

Bevezetésre kerül az 5 másodperces büntetés, amit a bokszutca gyorshajtásokért kaphatnak a versenyzők. Akár 1 km/órás sebesség túllépés esetén is kiosztják.
„5 másodperces büntetéssel szankcionáljuk például, ha egy pilóta 1 km/h sebességgel túllépi a megengedett határt a bokszutcában. Azért van ez, mert a szabálysértést büntetni kell minde esetben, viszont ebből nem származik előnye és túlzott lenne az áthajtásos büntetés” – mondta Charlie Whiting.

A másik jelentős változás, hogy a versenyzőket úgy kell útra indítaniuk a csapatoknak, hogy a levezető körben is maradjon elég üzemanyaguk, mivel 2014-től már nincs arra lehetőség, hogy egy pilóta megálljon a leintést követő körben. Ez azért is lesz nehézkes, mivel idéntől életbe lép az üzemanyag maximum, ami 100kg-ot jelent autónként.

Továbbá a csapatok egy szezon során csak maximum 5 erőforrást használhatnak el. Ez vonatkozik az erőforrások mind a hat összetevőjére is és ezeket nem lehet tetszés szerint cserélgetni sem. Ennek ellenőrzésére nagy hangsúlyt fektetnek, éppen ezért minden egyes egység pecséttel lesz ellátva.

Lehetőség van azonban hatodik erőforrást is használni, viszont ez esetben a versenyzőt a bokszból fogják indítani. Whiting elmondása szerint: „Egységenként fogják értelmezni”.

Viszont az egyes egységek cseréjéért járó 10 rajthelyes büntetést 2014-től már akár 2 futamra is el lehet osztani:
„Ha valamelyik versenyző, aki elég hátul helyezkedik el a rajtrácson, autóján taktikai okokból kicserélnek például egy turbófeltöltőt, akkor nem sokat veszítenek vele. Ebben az esetben két futamra is lehet bontani a büntetést és egy 10 rajthelyes büntetés esetén, addig kell visszasorolnia, amíg le nem töltötte azt. Ha elsőre csak 5 hellyel lehet őt hátrébb tolni, akkor a következő futamon megkapja a másik 5 helyes büntetést” – tette hozzá az FIA versenyigazgatója.

hird
photobucket.com