Forma1-Live.hu

Manor Marussia F1 Team

Konstruktőr :  Manor Marussia
Modell :   MR03
Motor :  Ferrari
Gumi :  Pirelli
Pilóták :  Will Stavens, Roberto Merhi
Csapatfőnök :  John Booth

 

Marussia F1 Team orosz Formula–1-es csapat, 2010-től tagja a királykategória mezőnyének. 2009. június 19-én jelentette be a Nemzetközi Automobil Szövetség, hogy Nick Wirth istállójának pályázata sikeres, így egyike lehet a következő év négy új csapatának. November elején szerződést kötöttek az F1-től búcsúzó Toyota istálló egykori pilótájával, Timo Glockkal. December 15-én fény derült másik versenypilótájukra is, a sikeres GP2-es éveket maga mögött tudó, korábbi Renault-tesztpilóta, Lucas Di Grassi mellett döntött a csapatvezetés. Az eredetileg Manor GP néven nevező csapat az F1-es szerepvállalását megelőzően alsóbb kategóriákban, elsősorban a Formula–3-ban szerepelt, a brit szériában egyebek közt Kimi Räikkönen és Lewis Hamilton is velük érte el első sikereit.

A csapat főszponzora a Virgin Group lett, ezért a csapat úgy döntött, hogy nem Manor GP, hanem Virgin Racing néven debütál. 2011. február 4-én jelentették be hogy brit helyett orosz licenccel, Marussia Virgin Racing néven versenyeznek majd. A csapat a sorozatosan mutatott gyenge teljesítménynek köszönhetően szakított Nick Wirth főtervezővel, akinek helyét a korábban a Renault F1 csapatát erősítő Pat Symonds vette át tanácsadói státusszal.

2012-től a Virgin nevet elhagyva Marussia F1 Teamként szerepelnek.

A Marussia F1 Team 2014-es eredményei

A kiscsapat 2014- ben, Monte Carlo- ban megszerezte első és valószínűleg utolsó világbajnoki pontjait, mikor is Jules Bianchi a kilencedik helyen ért célba. Bianchi a Japán Nagydíjon szenvedett életveszélyes balesetet, azóta is magatehetetlenül fekszik kórházi ágyán.

A 2014-es szezon végén a csapat a csőd szélére került. Új befektetők érkeztek a csapathoz, akik életre keltették és 2015-től Manor Marussia F1 Team néven vesz részt a Forma-1-ben.

A Manor Marussia F1 Team 2015-ös eredményei