Forma1-Live.hu

Williams Martini Racing

Konstruktőr :  Williams
Modell :   FW37
Motor :  Mercedes PU106A Hybrid
Gumi :  Pirelli
Pilóták :  Felipe Massa,  Valtteri Bottas
Tesztpilóták :  Susie Wolff

 

A kezdetben 17 fős Williams Grand Prix Engineering versenycsapatot Frank Williams és Patrick Head alapította 1977-ben (történetileg a csapat előzményének tekinthető az 1969-től 1976-ig működő Frank Williams Racing Cars). 7 egyéni és 9 konstruktőri világbajnoki címével a Formula–1 egyik legsikeresebb csapata, utóbbi rangsorban csak a Ferrari előzi meg.[1] A 2000-es években folyamatos visszaesés jellemezi a csapatot. Egyéni és konstruktőri világbajnoki címet utoljára 1997-ben nyertek. A Williams teljesen magáncsapat, a 2005-ös szezon vége óta nem élvezi egyetlen autógyár támogatását sem. 2012-ben újra összeállt a híres páros a Williams-Renault, hiszen motorjaikat a Renault-tól vásárolják. A spanyol nagydíjon a venezuelai Pastor Maldonado majdnem nyolc év után szerzett újra győzelmet a csapatnak. 2010-ben nagy változások lépnek fel a csapatnál, hiszen a csapat ismét visszatért a Cosworth motorokhoz, míg egy teljesen új pilótapárossal áll rajthoz: az ex-Brawnos Rubens Barrichelloval és a GP2-es bajnoki címvédővel Nico Hülkenberggel.

A csapat főszponzora az AT&T telekommunikációs óriáscég, amely a jelentős pénzbeli támogatás mellett telekomunikációs eszközökkel látta el a csapatot. Szintén fontos támogató volt az Allianz, az RBS (Skót Királyi Bank), az Accenture, a McGregor divatcég, a Sparco (versenyruházat), a Reuters hírügynökség, a Philips és a PPG Industries. A Pirelli gumikkal látja el a csapatot. 2009-ben a Petrobras olajtársaság és a Lenovo informatikai cég elhagyta a csapatot. Utóbbi a Mclarenhez pártolt át. A Spanyol nagydíjtól kezdve a magyar Hell is támogatta a csapatot. A csapat 2011-ben sok szponzort veszített.

A 2014-es évtől ismét egy nagy szponzor csatlakozott a csapathoz, a Martini olasz, italgyártó cég személyében, akik a csapat főszponzorai lettek. A csapat hivatalos neve 2014-től: Williams Martini Racing.

A Williams Martini Racing 2014-es eredményei

A 2014-es Konstruktőri világbajnokságban a 3. helyen végeztek a pilóták között Valtteri Bottas a 4. lett.

A Williams Martini Racing 2015-ös eredményei